Вчив ісус реінкарнації

Існує популярний міф: нібито Ісус і його перші учні вірили в переселення душ, а саме вчення про реінкарнацію було заборонено Церквою (вірніше, імператором Юстиніаном на церковному Соборі) тільки в 533 році, і тоді ж з Біблії були видалені всі фрагменти, які можна було витлумачити як його підтвердження. І все ж в Євангелії збереглися деякі слова, які вказують на реінкарнацію: наприклад, коли Христос ототожнює Іоанна Хрестителя з Іллею. На думку прихильників реінкарнації, це говорить про те, що Іван то реінкарнували Ілля.

У чому тут помилка?

Як було насправді

Таких помилок, принаймні, три.

Перша помилка – дотримання історично недостовірним вигадкам. Звідки нам відомо, що в 533 році Біблія піддавалася редактуре? З яких історичних джерел? Хто бачив – і може пред’явити нам – ті фрагменти, які нібито були з неї вилучені? Ніяких достовірних свідчень цього немає, а здоровий глузд, навпаки, говорить про те, що редактура Біблії в 533 році була технічно неможлива.

Ось уже два століття християнство було панівною релігією в Імперії, існувало безліч християнських громад, і у кожної був екземпляр Священного Писання. Біблію урочисто читали під час богослужіння, цитували в проповідях, тлумаченнях, філософських трактатах і полемічних творах. І щоб піддати її текст будь-якої редактури, знадобилося б переписати всі існуючі екземпляри Святого Письма, а також всі тексти, в яких виправлені фрагменти згадуються або цитуються. І зробити все це не тільки не викликавши протестів і смути, але і не залишивши ніяких історичних свідоцтв про настільки масштабної операції.

Дійсно, християни перших століть багато сперечалися про зміст Святого Письма – до нас дійшли постанови Вселенських Соборів і полемічні твори Отців Церкви, де вони детально розбирають і спростовують аргументи єретиків. І ми точно знаємо: суперечок щодо тлумачення біблійних текстів було скільки завгодно, але докорів, мовляв, «ваш варіант Біблії відредагований імператором Юстиніаном», навіть єретики висували. А значить, версія про те, що Біблію відредагували в 533 році – вигадка, і вигадка відносно недавня.

Друга помилка – це підгонка тексту під світогляд. Люди, які вірять в реінкарнацію, знаходять в Біблії підтвердження свого вчення. А ті, хто вірять в прибульців, вишукують в ній опису інопланетних кораблів. Комуністи стверджують, що Христос проповідував комунізм. Втім, адепти будь-яких навчань намагаються записати Його в "свої". Люди спочатку оголошують, що Ісус повинен вчити того ж, чого й вони – а вже потім підшукують цього обгрунтування в тексті Писання. Хоча очевидно, що це помилковий підхід до будь-якого тексту, тим більше – до євангельського. Потрібно спробувати зрозуміти, що хотів сказати сам Ісус, а не підганяти Його слова під те, що нам хотілося б почути.

Третя помилка – ігнорування біблійного і культурного контексту. Але ж будь-яке висловлювання робиться на певному тлі. І сенс його допомагають зрозуміти інші висловлювання того ж людини. А сенс тексту – інші фрагменти того ж тексту. Наприклад, якщо ми наберемо в біблійному пошуковику слово "Ілля", ми виявимо його, зокрема, в сцені перетворення. "А через шість день забирає Ісус Петра, Якова та Івана, брата його, і возвів їх на гору високу одних, і преобразився перед ними переобразився: обличчя Його, як сонце, а одежа Його стала біла, як світло. І ось з’явились до них Мойсей та Ілля, і розмовляли із Ним "(Мт 17: 1-3). Але якщо Ілля реінкарнувався в Івана Хрестителя, хто ж тоді розмовляв з Ісусом?

Ототожнення Іллі та Іоанна говорить тільки про те, що Іоанн виконує місію Іллі – "І він сам перед Ним духом і силою Ілії" (Лк 1:17). Це взагалі характерно для Біблії. Наприклад, люди вітають Ісуса словами: "Благословенне Царство, батька нашого Давида! Осанна на висоті! " (Мк 11:10) – хоча Ісус не є Давидом, обіцяне Богом "Царство Давида" приходить саме в Його обличчі.

Доктрина реінкарнації принципово суперечить всій біблійної картині світу, для якої дуже важливо глибоко особисте ставлення Бога до кожного зі створених Ним людей. Як каже псалмоспівець, «не сховались від Тебе кістки мої, коли я творимо був в таємниці, утворюємо був у глибинах землі. Зародка бачили очі Твої, до книги Твоєї записані всі дні, призначені для мене, коли жодного з них ще не було "(Пс 138: 15,16).

Для Бога кожна людська особистість унікальна, дорогоцінна, покликана до вічних відносин з Ним. Христос каже: "Дивіться, щоб ви не погордували ані одним із малих цих; бо кажу вам, що їхні Анголи на небесах завжди бачать обличчя Мого Отця "(Мт 18:10). Апостол Павло наголошує, що хрещена жертва Спасителя було звершено за кожного – і за нього особисто: "живу вірою в Сина Божого, що полюбив мене і видав себе за мене" (Гал 2:20).

Реінкарнація зруйнувала б ці відносини. Якщо я спочатку був хом’яком, потім котом, потім пандою, потім китайським імператором, потім російським публіцистом – то де справжній, справжній "я" з унікальними взаємовідносинами з Богом? Мене як унікальної особистості просто немає.

Але Біблія підкреслює: Бог любить кожного з нас як унікального, єдиний раз народився на світ людини. Вона говорить про воскресіння мертвих, коли унікальна душа кожного з нас раз і назавжди возз’єднається з нашим унікальним воскреслим і перетвореним тілом – по слову Спасителя: "А про мертвих, що вони воскреснуть, хіба ви не читали в книзі Мойсея, як Бог при кущі сказав йому: Я Бог Авраама, і Бог Ісаака, і Бог Яковів; [Бог] не є Богом мертвих, а живих "(Мк 12: 26,27).

І воскресіння Ісуса Христа лише випереджає загальне воскресіння мертвих:

"Христос воскрес із мертвих, первісток серед покійних. Бо, як смерть через людину, [так] через Людину воскресення мертвих. Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть, кожен у своєму порядку: первісток Христос, потім Христові, під час Його "(1 Кор 15: 20-23).

Кому і навіщо потрібен цей міф Наскільки ми можемо судити, у цього міфу є цілком конкретний автор – Олена Петрівна Блаватська (1831-1891), яка свого часу виступила з доктриною, яку вона називала "теософією". Вона запропонувала європейським і американським любителям духовної екзотики вчення, яке, за її словами, об’єднувало всі релігії. І хоча різні релігії вчать різному – зокрема, в буддизмі є поняття про переселення душ, а в християнстві його немає, – Блаватська стверджувала, що Ісус спочатку вчив реінкарнації, але потім Церква заборонила це вчення.

Новий імпульс цей міф отримав приблизно через сто років: з кінця 1960-х в моду в США і Західній Європі ввійшли індійські (і псевдо-індійські) гуру, але їм довелося враховувати християнську спадщину аудиторії і якось осмислювати ключову релігійну фігуру європейської цивілізації – Ісуса Христа. Звідси наполегливі твердження, що, насправді Ісус навчав того ж, що і вони, а потім Церква спотворила Його вчення.

Насправді, звичайно, ні про яку реінкарнації мови в Євангелії немає. Все набагато краще, радісніше і втішний: Бог пропонує вам – саме вам, унікальної особистості з вашим обличчям і ім’ям – вічну і блаженне життя. "Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне" (Ін 3:16).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code