Господь, що має силу і владу

Це умонастрій дуже лестить сучасному свідомості. До XXI століття людина створила разюче багату і могутню цивілізацію. І тепер йому, поглиненому справами, вже не до пам’яті про Бога. Сучасна людина, мабуть, перш за все, шукає задоволення і комфорту. Любов – це так, це зрозуміло і прийнятно, тому що приємно. А страх – явище неприємне і страшне, якесь абсолютно некомфортне.

Однак адже сказано в Святому Письмі: «Початок мудрості страх Господній» (Пс 110, 10). Ось воно, початок мудрості: усвідомлення безприкладного величі і могутності Бога, неспівмірності Його можливостей з убогими людськими силами. Будь-яка людська претензія на самостояння розбивається об євангельське «Бог може з цього каміння піднести дітей Авраамові» (Лк 3, 8). І на увазі цієї неспівмірності, звичайно, подбати і боятися Бога, і поклонятися Йому.

Зрештою, тільки Бог буде вирішувати, хто врятований, а хто ні. Тільки Він має цю останню і страшну владу – прощати і карати. І «страх і трепет» тоді просто необхідні перед обличчям Його грізної влади. Апостол Павло застерігав: «зі страхом і тремтінням виконуйте своє спасіння» (Фил 2:12).

Ідею Божого переваги висловлює одне з Божих імен – Господь. Воно може відноситися як до Всією Пресвяту Трійцю, так і до кожного Божественному обличчі. У давньогрецькій мові як слова «Господь» використовувалося слово? . (Kyrios). Російською мовою ?? . перекладається як «владика», «пан», «повелитель», «господар», «глава». Дуже цікаво те, що давньогрецьке слово Господь є однокореневі зі словом ?? . (Kyros) – по-давньогрецькому це «влада», «сила». І тоді Господь – це Той Єдиний, Хто має справжню силу і справжню владу. Іменування Бога Господом є визнання Його сили і влади.

У наше століття усіляких свобод таке визнання дивно, незвично. Але, можливо, справжня свобода тільки з цього і починається. Адже, як то кажуть, лише той, хто по-справжньому боїться Бога, вже не боїться інших людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code